Investeren in vastgoed rendement

 

Doordat de rentetarieven nu historisch laag zijn, investeren steeds meer mensen in een beleggingspand of woonruimte. Studentenwoningen, garages, maar ook het investeren in Europese steden wordt de laatste tijd steeds populairder. Welk rendement mag u verwachten als u in onroerend goed belegt? Natuurlijk is het grotendeels in afwachting van de afschaffing van de woonbonus en de verlaging van de registratierechten, zodra de plannen van de Vlaamse onderhandelaars bekend zijn. We hebben ons verdiept in de cijfers van de afgelopen jaren.

Woonhuis

Volgens een overzicht van de notarissenfederatie, bedroeg in de eerste helft van 2019 de gemiddelde prijs van een huis in België €256.961. Al zijn er wel grote verschillen in geldbedragen van huizen, waar men een woning koopt. De gemiddelde prijs in Brussel is €469.597, Vlaanderen €281.954 en in Wallonië €194.531. Wie een woning onderverhuurt, krijgt van de verhuurder ongeveer €614,11 aan huurinkomen. Dat blijkt uit bronnen van het Huurdersplatform, wat een onderdeel van de koepelorganisatie is van de Vlaamse huurdersverenigingen. De huurprijzen van de regio's verschillen hier ook in. In Vlaams- Brabant is de gemiddelde huurprijs €655,83, waardoor het de duurste provincie blijft en in West- Vlaanderen betaalt men ongeveer €581,20, waar de huurprijzen het goedkoopst zijn.

Huurteruggave

Als we in beide gevallen het Vlaamse gemiddelde nemen, levert een snelle berekening een jaarlijks huurrendement op van 12 maanden maal €514,11 aan opbrengsten en / €281.945 aankoopwaarde (2,6%). Het is niet heel veel wat overblijft, omdat er ook rekening gehouden moet worden met overige kosten zoals, de notaris, registratie enzovoorts, die bovenop de koopprijs er nog bij komen, na aanschaf van de woning. En als eigenaar moet u ook rekening houden met de jaarlijkse kosten als belasting en verzekeringen. Als huiseigenaar bent u tevens verantwoordelijk voor de benodigde certificaten en vergunningen, tel daarbij isolatiekosten en onderhoud bij op en de risico's die verhuren met zich mee kunnen brengen, leegstand van de woning, omdat ie moeilijk te verhuren is (te duur of slechte ligging) of wanbetaling van de verhuurders. Toch hoeft het niet zo zwart/wit te zijn, want wie een koopwoning verhuurt, betaalt minder dan degene die er er uiteindelijk zelf gaat wonen. Een voorbeeld; een koopwoning in Vlaanderen kost €200.000 en de huurprijs blijft gelijk, dan is het rendement al gestegen tot 3,1%. Huureigenaren mogen rekenen op de meerwaarde van een stijging op de vastgoedmarkt, wat al vijf jaren aan de gang is. De woningen in België zijn gemiddeld al gestegen met €30.000. Het geeft geen absolute garantie dat dat de komende vijf jaar nog zal blijven, maar voorlopig is het het nog niet gedaald. Dan is er nog het hefboomeffect: door de huidige lage rente, levert dat een lening van 1,50% tegen een hoog huurrendement, waardoor u winst op de lening genereert.

Appartement

Bij het verhuren van een appartement, bijvoorbeeld is de gemiddelde aankoopprijs in Vlaanderen €231.386., op een gemiddelde huurprijs van €606-,. Dat geeft een huurrendement van 3,1%, omgerekend 12 maanden maal €606 /231.386. In vijf jaar is de gemiddelde appartement 26.000 euro in waarde gestegen.

Studentenwoning

In Leuven en Gent is de huurprijs voor een studentenwoning ongeveer €370-,. In Antwerpen ligt de huurprijs wat hoger, gemiddeld €390-,. De koopprijs bedraagt ongeveer €110.000. Rekening houdend met een huurcontract van ongeveer 10 maanden, levert dat een rendement op van 3,4%.

Garageboxen

In Vlaanderen kostte de koop van een garagebox verleden jaar gemiddeld €31.172. Met een huurprijs van 80 euro per maand wordt er 3,1% huurrendement uitgehaald. De prijzenverhuur van garageboxen kan sterk afhangen van de ligging en plaats. Met een losse garageverhuur bent u verplicht om een btw- nummer aan te vragen. Hier moet u belasting over betalen. Let op: vraag na of u in aanmerking komt voor vrijstelling van de rekening aanvragen bij de huurder en van de periodieke aangiften als u op jaarbasis minder dan €25.000 huurkosten ontvangt. Verdient u meer dan zult u 21% btw huurgeld van de huurder moeten betalen aan de belasting.

Vastgoed Bulgarije te koop

Wilt u in Bulgarije een woning kopen, dan heeft Propenda de beste aanbod voor u. Samen met onze hoge ontwerpnormen en al uw woonwensen, voldoen wij en onze partners al jaren aan de hoogste kwaliteit. Wij hebben voor onze klanten alleen maar de beste en mooiste huizen, waardoor wij aan al hun hoge verwachtingen kunnen voldoen. Essentieel voor Propenda zijn; de bouwkwaliteit, ligging, beschikbaarheid van al onze diensten en een prachtig uitzicht. Door onze jarenlange expertise en ervaringen realiseren wij ieders droomhuis op de beste en ideale toplocaties in Bulgarije.

Verhuurrendement van zes procent

In de regio Burgas is het verhuurrendement ongeveer zes procent. De bouw van duurzame woningen op de beste locaties, heeft een stijgende meerwaarde, wat geschat wordt op circa 15%. In 2008 geldt de platte belasting of ze zogenoemde flat tax, die betrekking heeft op personen en bedrijven die winst maken. In Bulgarije is de dividend belasting vijf procent. Dit kan een goede reden zijn als u een woning koopt in Bulgarije en taks resident wilt worden.

Zorgeloos proces

Propenda zorgt voor een soepel verloop vanaf het allereerste begin tot het einde. Meteen vanaf de aankoop, wordt u ondersteund en wordt er zorgeloos voor verhuur en onderhoud in Bulgarije gezorgd. U zult niks merken van de stress, die een aankoop met de nodige nadelen kunnen op brengen of leveren. U geniet alleen van de voordelen en hoeft zich nergens druk om te maken. Een veilige investering
Vanaf het begin wordt onroerend goed bij Propenda meestal al snel verhuurd. U bent verzekerd vanaf de eerste dag dat u inkomsten geniet, waardoor u zich daar ook helemaal geen zorgen meer over hoeft te maken. Nederlandse begeleiding voor alle oplopende onroerend goed zaken Doordat u begrijpelijk de Bulgaarse taal (nog) niet machtig bent, is het altijd fijn als er iemand in het buitenland uw taal spreekt. Het kopen van onroerend goed wordt altijd begeleidt door Propenda, die zowel de Nederlands taal als de Bulgaarse taal spreekt. Dit is een bijkomende voordeel voor u bij een buitenlandse investering. Voor meer informatie of vrijblijvend advies kunt u altijd contact opnemen.


Meer informatie: vastgoed Bulgarije? te koop bulgarije

Let's talk

Wilt u gratis en vrijblijvend worden geïnformeerd over dit of een ander onderwerp op de website?
Neem dan contact met ons op
E-mail: info@propenda.be
GSM: +32 499 41 46 24
Adres: Franklin Rooseveltplaats 12, 2060 Antwerpen
Openingstijden: Ma-Vr 09:00 - 18:00